Korona Günlerinde Dijital Pazarlamanın Önemi
Corona krizi artık günlük yaşamımızı sıkı bir şekilde etkiliyor. Giderek daha fazla dükkan kapanıyor veya kısa süreli çalışmaya geçiyor. Kriz, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için halihazırda ciddi sonuçlar doğuruyor. Yaratıcılık ve doğaçlama gereklidir. Bu rehberde sizlere bu kriz durumundan doğan fırsatları ve bundan nasıl yararlanabileceğinizi göstereceğiz.
Virüsü kontrol altına almak için alınan önlemler her geçen gün daha da uzuyor: okullar, müzeler ve kreşler günlerdir kapalı. Restoranların sadece günün belirli saatlerinde açılmasına izin verilir ve sporlar da durdurulmuştur. Kamuya açık ve özel tüm spor tesisleri, yüzme havuzları, fitness stüdyoları ve benzeri tesisler şu an için erişilebilir değildir.
Aynı zamanda, iç şehirler boşalıyor ve insanlar giderek daha güvensiz hale geliyor. Hiç kimse alışveriş yaparken bir risk almak ve kendini görünmez bir tehlikeye maruz bırakmak istemez, örneğin kıyafetleri veya alışveriş arabalarını kaparak.
Perakende sektörü zor zamanlarla karşı karşıya. Giderek daha fazla mağaza kapanıyor ve sabit sabit maliyetlerle muazzam satış kayıpları yaşıyor. Elektrik, kira ve personel için hala ödeme yapılması gerekiyor. Bu arada, Federal Konsey, hacmi 50 milyar Euro olan küçük işletmeler ve serbest meslek sahipleri için acil durum yardımını onayladı. On kadar çalışanı olan şirketlere hızlı ve bürokratik olmayan bir şekilde yardım edilmelidir.
Doğaçlama gereklidir: durumdan en iyi şekilde yararlanın
Neredeyse tüm endüstriler mevcut durumdan zarar görüyor ve krizle en iyi nasıl başa çıkılacağına dair çözümler arıyor. Pek çok hancı en azından Mart ayı sonuna kadar restoranlarını kapatırken, son zamanlarda birçok bar, bistro ve kafe yiyecek ve ürünleriniz için teslim alma ve teslim etme hizmeti sunmaya başladı. Müşteriler telefonla veya İnternet üzerinden sipariş verirler ve yiyecekleri bir tezgahtan alıp teslim etmek isteyip istemediklerini kendileri seçebilirler. Personel riskini olabildiğince azaltmak için müşterilerle kişisel temas mümkün olduğunca en aza indirilmelidir. Kişinin mesafesini korumak (sosyal mesafe) özellikle önemlidir.
Birçok yerel şirket, eylemlere veya değişikliklere dikkat çekmek için sosyal ağları kullanır. Örneğin, zaten bir Instagram topluluğu oluşturduysanız, kendi topluluğunuzu en son haberlerle güncel tutmanız kolaydır.
Covid 19 krizinin ikinci dayanağı olarak e-ticaret
Çevrimiçi ticaret patlama yaşıyor – ve sadece dünden beri değil. Satış hacmi yıllardır istikrarlı bir şekilde büyüyor. Bu güçlü eğilime rağmen, korona salgınının büyümeyi daha da artırması muhtemeldir, çünkü tüketiciler arasındaki büyük belirsizlik ve yerel kapanışlar nedeniyle, satın alma yerleri giderek daha fazla İnternete kaymaktadır. Gereksiz hamster alımları nedeniyle, indirim mağazalarının ve eczanelerin rafları şu anda giderek daha boş. Tuvalet kağıdı veya hijyen malzemeleri gibi çok sayıda ürün daha sonra çevrimiçi olarak kolayca sipariş edilebilir – bunlar yalnızca bir tık uzağınızda.
Güveç yemekleri, yatak çarşafları veya taze makarna. Bu günlerde internette neredeyse her şey satılabiliyor. İnsanların çevrimiçi olarak yalnızca belirli ürünleri satın aldığı günler geride kaldı. Halihazırda sabit bir işletme işleten ancak bir çevrimiçi mağaza kullanmayan herkes en geç şimdi başlamalı ve e-ticaret patlamasına atlamalıdır, çünkü kendi çevrimiçi mağazaları müşterileriniz için 7/24 bir satın alma deneyimi sağlar.
Mevcut korona salgınının e-ticareti nasıl değiştirdiği, mail order devi Amazon’a baktığınızda netleşiyor. Ürünlere olan talep o kadar arttı ki Amazon, işten çıkarmalardan etkilenmedi, ancak koronavirüs salgını nedeniyle çevrimiçi siparişlerdeki artışla başa çıkabilmek için depo ve teslimat için 100.000 ek tam ve yarı zamanlı çalışanın reklamını yaptı.
Tüketiciler için çevrimiçi alışveriş bu zamanlarda birçok avantaj sunuyor: artık kendi dört duvarınızı terk etmek zorunda değilsiniz ve kendinizi herhangi bir tehlikeye maruz bırakmak zorunda kalmadan güvenli ve hızlı bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Ancak: Elbette, çevrimiçi alışveriş yalnızca tedarik zincirleri garanti edildiği sürece çalışır. Paket teslimatı askıya alınırsa, mallar artık tüketicilere ulaşamaz. Ancak bu senaryo pek olası değildir.
Kendi çevrimiçi mağazanız mı yoksa çevrimiçi pazar yeriniz mi?
Kendi web sitenizi ve kendi çevrimiçi mağazanızı oluşturmak artık roket bilimi değil. Bununla birlikte, herkesin kendi web sitesini veya çevrimiçi mağazasını birkaç gün içinde açması mümkün değildir. Başlangıçta özellikle önemlidir: Birçok soru ve sürecin açıklığa kavuşturulması gerekir. İnternette henüz ürün satmamış olan herkes önce net bir strateji belirlemelidir. Lojistik, ödeme veya iade işlemleri gibi birçok temel taş ve süreç tanımlanmalıdır.
- Müşteriler web sitesinde ne bekliyor?
- Bunun için hangi bilgiler gereklidir?
- Hangi ürünler çevrimiçi olarak satılabilir?
- Ürün verilerinin korunmasından kim sorumludur?
- Hangi nakliye hizmeti sağlayıcıları kullanılabilir?
- Muhasebe görevleri nelerdir?
…
Strateji netleştikten sonraki soru, mağaza çözümünün nasıl seçileceğidir. Yapın veya satın alın: Kendiniz geliştirin veya hazır bir çözüm mü kullanın? Her iki varyantın da doğal olarak avantajları ve dezavantajları vardır.
Mevcut mağaza çözümlerini kullanın
Çeşitli endüstriler için anahtar teslimi sistemler sunan çok sayıda sağlayıcı vardır. Bu sayede çok kısa sürede başka bir satış kanalı açılabilir. Sistemlerin çoğu birkaç saat içinde tamamen kurulabilir ve genellikle mağazanın barındırma ve teknolojisi hakkında endişelenmenize gerek kalmaz. Bu, ilgili sağlayıcılar tarafından otomatik olarak yapılır. Ürünlerin, metinlerin ve resimlerin temel konfigürasyonundan ve kurulumundan sonra satışlar “neredeyse” başlayabilir.
Ancak, bazen işlevselliği uyarlama konusunda sınırlı olduğunuzu unutmamalısınız. Kendi şirket süreçleriniz için bireysel ayarlamalar yapmak çoğu zaman mümkün değildir. Bu nedenle, bir seçim yapmadan önce, tüm süreçlerin bitmiş bir mağaza çözümü ile uygulanıp uygulanamayacağını dikkatlice kontrol etmelisiniz.
eBay veya Amazon gibi çevrimiçi pazarlar
Ortağı olmayanlar ve “kendi online mağaza” projesini tamamen kendi ellerine almak isteyenler, kendi projeleri için çok sayıda araç ve mağaza sistemi bulacaklar. Örneğin, birçok küçük ve orta ölçekli şirket, WordPress web sitesini kendi WooCommerce mağazalarıyla genişletmektedir.
Bununla birlikte, hangi çeşidi seçeceğiniz her zaman çok sayıda faktöre bağlıdır. Ürün portföyü ne kadar büyük? Basit veya yapılandırılabilir öğelerim var mı? Yalnızca fiziksel mi yoksa yalnızca dijital ürünlerim mi var? Ya da her ikisi de?
Çevrimiçi ürün satmanın en hızlı ve en kolay yolu, yine de çevrimiçi bir pazara katılmaktır. EBay, Amazon ve Co. çatısı altında birkaç dakika içinde başlayıp kendi ürünlerinizi satabilirsiniz. Çevrimiçi ticaret konusunda fazla deneyiminiz yoksa, önce yerleşik ve tanınmış çevrimiçi pazarların olanaklarını deneyerek kesinlikle yanlış gitmeyeceksiniz.
Çevrimiçi pazar yerlerinin avantajları nelerdir?
- Pek çok seçeneğe sahip iyi tasarlanmış platformlar
- katılmak için çok düşük maliyet
- kullanıcılardan büyük güven
- çok çeşitli ödeme sağlayıcıları
- Web’de ve uygulamada ürün satın
- Yerleşik portalların “gizli müşterileri”
Sizinki gibi işletmeleri ararken müşterilerle etkileşim kurun
Potansiyel müşterilerin şirketinizden ve ürünlerinizden haberdar olması için görünürlük son derece önemlidir. Çevrimiçi bulunmayan kimse yok! Şirketiniz bulundu mu?
Hedef kitleye hızlı bir şekilde ulaşmak için krizden etkilenen şirketlerin artık dijital pazarlama fırsatlarına yönelmesi gerekiyor. Böylelikle müşteriler hala tam olarak bilgilendirilebilir ve yaratıcı çözümlerle satış kaybı azaltılabilir.
Sonuç
Bu krizin sonsuza kadar süreceği varsayılmazsa, “Neler azaltılabilir” modundan “Bugün geleceğin rotasını stratejik ve operasyonel olarak nasıl belirleyebilirim?” Moduna geçilmesi düşünülmelidir.